Co ve volném čase?


Naše koníčky a zájmy jsou velmi důležitou součástí života již od raného dětství. Pokud nás rodiče vedli k tomu, abychom svůj volný čas naplňovali něčím jiným než jen volným nicneděláním, pěstovali v nás disciplínu. A nejen to, podle zaměření jednotlivých kroužků to bylo i něco více. Sportovní hobby pomáhá zlepšovat kondici a zároveň trénuje také třeba obratnost, šikovnost a schopnost se hýbat. Týmový duch a schopnost unést porážku jsou také dobré vlastnosti, které jsme si navštěvováním sportovních kroužků mohli vylepšit. Mnoho z nás mělo v mládí v rozvrhu vyhrazen čas pro pravidelnou návštěvu základní umělecké školy.

volný čas

Tam většina z nás hrála na hudební nástroj, byť třeba jen jako amatér, který v následujících letech s hudebním nástrojem neměl mít nic společného. A přesto byl i tento čas smysluplně využit a jen nepatrný zlomek těch, co byli v mládí donuceni trénovat po večerech, si na to v dospělosti stěžují. I toto je totiž něco, co v nás zanechává stopy a z čeho je možné v dospělosti těžit. Je pravda, že dětský mozek je mnohem plastičtější než mozek dospělého. To znamená to, že cokoliv dítě dělá, má na něj mnohem dlouhodobější dopad než na staršího člověka.

trávení volného času

Zasahuje to mnohem hlouběji a zanechává stopy, na kterých dítě může následně stavět. Schopnost porozumět hudbě je v tomto věku třeba omezená, ale pravidelným kontaktem dítěte s hudbou se tato schopnost bude prohlubovat. Je všeobecně známo, že lidé, kteří mají úzký kontakt s hudbou, malířství nebo jakýmkoli jiným odvětvím umění, jsou mnohem citlivější a empatičtější. I díky těmto schopnostem je možné prožít celý život naplno s hlubokými city, takovými, jaké je život nabízí. Je možné je prožít v celé jejich kráse, to vede k naplněnému životu, o kterém toto naše pozemské bytí celé je. A proto je návštěva základní umělecké školy a další koníčky tak podstatné.